STOP MET HET ETEN VAN EIEREN!

egg-1364869_1280

Eieren worden veel gegeten. De gemiddelde Nederlander eet al ongeveer 200 eieren per jaar. Eieren worden ook veel gebruikt voor producten zoals gebak, ijs en mayonaise. Terwijl dit eigenlijk niet eens nodig is. Veel mensen denken dat het eten van eieren gewoon onschuldig is. Maar helaas is dit niet zo. Ik zal je vertellen waarom…

Laten we beginnen met de legkippen. De legkippen worden gebruikt om zoveel mogelijk eieren te leggen. Dit gebeurd vaak in vreselijke omstandigheden. Zo hebben de meeste kippen bijna geen ruimte, leven ze met veel stress en worden de snavels afgeknipt.

Schermafbeelding 2016-10-01 om 12.10.44

Hier de verschillende soorten leefomstandigheden voor een kip:

1. Kooi 

Ik wil je vragen om even wat te doen. Pak een wit a4tje. Knip deze doormidden. Leg naast dat halfje nog een heel a4tje. Bekijk deze stukken eens en beeld je in dat daar een kip op leeft. Deze kip kan hier niet vanaf komen en kan ook niet zijn vleugels strekken. Het is een krap stukje, vind je niet? Zo ziet het leven er dus uit van de kooikip.

Stel je voor… Je zit vast in een hok. Je kan niet staan, bijna niet bewegen en je hoort allemaal vreselijke geluiden om je heen. Geschreeuw, gekrijst, gehuil… 

2. Scharrel

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze geen legbatterij eieren willen, maar liever de scharrel nemen. Dit omdat de kippen dan lekker rond kunnen scharrelen. Helaas… Dat is niet waar. De scharrelkip heeft net zo als de kooikip een klein stukje om op te leven of eigenlijk overleven… Het enige verschil is dat deze kip nog een half papiertje erbij heeft.

Stel je voor… Je zit in een overvol gebouw, je kunt geen kant op, er is geen uitweg en je ziet andere doodgaan…

3. Vrije uitloop

“En de vrije uitloop dan?” De vrije uitloop kip kan wel naar buiten alleen wordt de snavel, net zoals bij de twee hierboven, afgeknipt. Nog steeds is dit traumatisch en pijnlijk.

Stel je voor… Je tanden worden er zonder verdoving uitgetrokken, omdat ze anders bang zijn dat je een ander bijt… 

4. Biologisch

“Oké prima, dan eet ik toch biologisch!” Hmm… biologisch klinkt misschien dan beter. Maar wat als ik je vertel dat dit eigenlijk niet beter is. Naast het feit dat de kippen wel vrij rond kunnen rennen en de snaveltjes niet afgeknipt worden, is het niet diervriendelijk.  De haantjes worden namelijk vergast of vermalen, LEVEND! Jaarlijks worden er zo’n 45 miljoen haantjes vermoord…! Dit alleen nog maar in Nederland.

Stel je voor… Al je broertjes worden vermoord…

Schermafbeelding 2016-10-01 om 18.38.27-2
Gelukkig kan er wat aan gedaan worden: Namelijk dat mensen veganistisch/plantaardig gaan eten!

Vandaar ook mijn blog natuurlijk! Ik hoop zoveel mogelijk mensen te inspireren, om veganistisch te worden.

Gelukkig zijn er ook organisaties die voor de dieren op komen. Één daarvan is Animal Rights, een geweldige dierenrechtenorganisatie in Nederland en België. Deze organisatie zet zich in voor de dieren, door middel van acties, video’s met daarin de gruwelijke waarheid en petities. Op dit moment staat er een petitie voor de legkippen.

Ik, als veganist, ben heel erg blij dat dit soort dierenorganisaties bestaan. Het dierenleed is zo heftig in de wereld, daar moet wat aan gedaan worden. Zonder deze organisaties komen we niet verder. We mogen ze dus heel erg dankbaar zijn.

Ik wil je vragen om even een kijkje te nemen op de website van Animal Rights. En  om de petitie voor de legkippen te tekenen. Het is niet moeilijk, je hoeft alleen maar even je naam in te vullen. En als je wilt mag je ook een donatie schenken. Ga naar: https://www.animalrights.nl/red-de-legkippen

Help de organisatie om nog meer dieren te redden!

 

 

 

 

Geef een reactie