VEGANISTISCH EN EEN EETSTOORNIS

worried-girl-413690_640

Wanneer je besluit om veganistisch te gaan leven, zul je merken dat je aan het begin nog van alles moet uitzoeken, zeker rondom eten. Aan het begin ben je nog aan het rommelen met eten, etiketten aan het lezen, jezelf eten aan het afnemen en je bent er veel mee bezig. Lijkt dit niet een beetje op een eetstoornis?

Is veganisme een eetstoornis? Nee! Veganisme is GEEN eetstoornis. Maar het kan wel gevaarlijk zijn als je een eetstoornis hebt. Het kan zo zijn, dat jou eetstoornis dit gaat gebruiken om door te gaan… De houvast aan het eten, de structuur met eten, jezelf producten ontnemen, afvallen en ga zo maar door…
foodstudy-810x424
Toch geloof ik ook dat het samen kan. Zolang je gemotiveerd bent om die eetstoornis te verslaan, je de problemen waar je mee struggled op lost, je leven weer langzaam oppakt en goed blijft eten, kan het eigenlijk geen kwaad. Als jij graag veganistisch wilt leven dan is het mogelijk. Alleen lijkt het me wel het beste om dit te bespreken. Want als je, doordat je veganistisch gaat eten, toch je eetstoornis vast blijft houden, is het misschien handiger om eerst beter te worden voordat je aan het veganisme begint.

Ik kan me voorstellen dat doktoren, psychologen en sommige ouders het wat riskant vinden. Ze zijn bang dat je toch doorslaat, teveel tekort komt of te weinig eet. Dat is logisch, ze maken zich zorgen. Maar het hoeft niet zo te gaan. Veganisme betekent niet dat je leeft op een wortel! Het allerbelangrijkst is, dat je zorgt dat je alle belangrijke voedingstoffen binnen krijgt, genoeg blijft eten en blijft variëren.
Untitled-7
Sommige mensen denken zelfs dat veganisme een dieet is. Ook op youtube zie ik filmpjes met de titel: ‘What I eat in a day as a vegan to lose weight’ of ‘How I lost weight on a vegan diet..’ Dit is best triggerend voor mensen met een eetstoornis. En het is zo jammer, want het veganisme draait hier helemaal niet om. Veganisme is geen dieet. Het gaat juist om de principes, de dieren, het milieu, onze wereld… Het heeft niks te maken met een zogenaamde hype die ontstaan is, omdat bijvoorbeeld Ariana Grande veganist is..

Dus als je een eetstoornis hebt en je wilt graag veganistisch leven, bijvoorbeeld voor de dieren, bespreek het met de mensen om je heen. Leg het uit. En wees eerlijk tegen jezelf, gaat dit je de goede weg op helpen of juist niet?

 

 

 

 

 

2 Comment

  1. Ik denk dat als je er de juiste research voordoet, veganisme zeker niet hoeft te leiden tot een eetstoornis of een eetstoornis kan verergeren. Zoals je zelf al schreef, moet je er goed voor zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en genoeg eet. Goed uitzoeken wat je wel en niet kan eten dus! Xoxo

    1. Liefleven says: Beantwoorden

      Bedankt voor je reactie! Heb je helemaal gelijk in 🙂 xx

Geef een reactie